Comment cuisiner Appétissant Gratin dauphinois

Gratin dauphinois. This dauphinois is topped with Gruyere cheese and baked, making it a gratin dauphinois and extra delicious. The best potatoes to use for a gratin are floury baking potatoes. The softness of these potatoes means they will soak up all the lovely, creamy, garlicky creaminess.

Gratin dauphinois This traditional French casserole of thinly sliced potatoes with milk, cream, garlic, and Gruyere cheese, takes a little effort, but the result is a bubbling, indulgent accompaniment to a special meal. The authentic gratin dauphinois never contains cheese. for optimum result when making it at home it is best cooked in a medium sized dish. Gratin Dauphinois is the perfect accompaniment to a roast or roast beef. Vous pouvez cuisiner Gratin dauphinois utilisant 6 Ingrédients et 7 instructions. Voici comment vous cuisinez ça.

ingrédients de la recette Gratin dauphinois

  1. C'est 1 kg of pommes de terre.
  2. C'est 1 l of lait.
  3. Préparer of Crème liquide (facultatif).
  4. Vous avez besoin of Sel.
  5. C'est of Ail semoule.
  6. C'est of Beurre.

Take a heavy-bottomed dish or an ovenproof gratin dish (a Le Creuset is ideal - the potatoes tend not to catch), and grease it will with some of the butter. Layer the potato slices in the dish, slightly overlapping each other, seasoning lightly with the salt and pepper, and sprinkling a liberal amount of cheese on each layer. Well, I'll tell you exactly what gratin dauphinois is. It's the best thing since crusty French bread (I was about to say sliced bread but this is a French food blog).

Gratin dauphinois instructions de recette

  1. Commencez par éplucher et rincer les pommes de terre. Les couper en rondelles fines avec une mandoline ou un robot. Ne pas les rincer une seconde fois..
  2. Faites chauffer le lait avec du sel et ail semoule à votre convenance..
  3. Dès que le commence l'ébullition, mettre les pommes de terre a petits bouillons pendant 10 min..
  4. Pendant ce temps beurrez un plat a gratin..
  5. Quand les pommes de terre sont prêtes,égouttez les mais garder le lait de côté. Mettre les pommes de terre dans le plat, le lait par dessus et compléter avec de la crème si besoin (1 à 2 cuillères à soupe).
  6. Mettre quelques noisettes de beurre et enfournez pour 40 a 45 min a 180 degrés..
  7. Suite à ça... Vous pouvez tout simplement passer un bon moment !!😉😋.

Ah, yes, tender sliced potatoes layered with butter, cream, and melted gruyere. I get excited just thinking about it! Classic Gratin Dauphinoise or Dauphinois(as you wish) is innocent of grated cheese. Point makes no mention of added cheese. Jacques called this a Savoyard dish in a recent program.

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