Comment cuisiner Délicieux Gratin dauphinois

Gratin dauphinois. This dauphinois is topped with Gruyere cheese and baked, making it a gratin dauphinois and extra delicious. The best potatoes to use for a gratin are floury baking potatoes. The softness of these potatoes means they will soak up all the lovely, creamy, garlicky creaminess.

Gratin dauphinois This traditional French casserole of thinly sliced potatoes with milk, cream, garlic, and Gruyere cheese, takes a little effort, but the result is a bubbling, indulgent accompaniment to a special meal. The authentic gratin dauphinois never contains cheese. for optimum result when making it at home it is best cooked in a medium sized dish. Gratin Dauphinois is the perfect accompaniment to a roast or roast beef. Vous pouvez cuisiner Gratin dauphinois utilisant 6 Ingrédients et 5 instructions. Voici comment vous réalisez ça.

ingrédients de la recette Gratin dauphinois

  1. Vous avez besoin 1.5 kg of pommes de terre.
  2. Préparer 2 gousses of d'ail.
  3. Préparer 30 cl of crème.
  4. C'est 100 g of beurre.
  5. Préparer 1 L of lait.
  6. Vous avez besoin of Muscade, sel, poivre.

Take a heavy-bottomed dish or an ovenproof gratin dish (a Le Creuset is ideal - the potatoes tend not to catch), and grease it will with some of the butter. Layer the potato slices in the dish, slightly overlapping each other, seasoning lightly with the salt and pepper, and sprinkling a liberal amount of cheese on each layer. Combine the potato slices, milk, garlic, salt, and pepper in a large saucepan and bring to a boil, stirring gently to separate the slices and prevent the mixture from scorching. It will thicken as it reaches a boil.

Gratin dauphinois pas à pas de recette

  1. Eplucher les patates et les couper en fines rondelles. Ne pas les laver pour ne pas retirer l'amidon. Hacher l'ail finement..
  2. Faire chauffer le lait avec l'ail, la muscade, le sel et le poivre. A la première ébullition ajouter les rondelles de pommes de terre et faire cuire en remuant doucement et régulièrement pendant 15 min..
  3. Prechauffer le four à 180 degrés. Beurrer un plat à gratin..
  4. Placer les patates egouttées dans le plat, recouvrir de crème et parsemer de noix de beurre..
  5. Enfourner environ 1h..

Discard dark green part of leek and halve white and. Eplucher, laver et couper les pommes de terre en rondelles fines (NB : ne pas les laver APRES les avoir coupées, car l'amidon est nécessaire à une consistance correcte). Porter à ébullition dans une casserole le lait, l'ail, le sel, le poivre et la muscade puis y plonger les. Well, I'll tell you exactly what gratin dauphinois is. It's the best thing since crusty French bread (I was about to say sliced bread but this is a French food blog).

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