Recette: Délicieux Gratin dauphinois

Gratin dauphinois. This dauphinois is topped with Gruyere cheese and baked, making it a gratin dauphinois and extra delicious. The best potatoes to use for a gratin are floury baking potatoes. The softness of these potatoes means they will soak up all the lovely, creamy, garlicky creaminess.

Gratin dauphinois This traditional French casserole of thinly sliced potatoes with milk, cream, garlic, and Gruyere cheese, takes a little effort, but the result is a bubbling, indulgent accompaniment to a special meal. Lay the slices on a clean tea towel and pat dry. The gratin Dauphinois (potato gratin) is French specialty from the town of Grenoble and it is made out of top quality potatoes thinly sliced evenly (using a mandolin or food processor) garlic and cream. Vous pouvez avoir Gratin dauphinois utilisant 5 Ingrédients et 8 instructions. Voici comment vous cuisinez ça.

ingrédients de la recette Gratin dauphinois

  1. Préparer 2,300 of de patates 🥔 préféré des Monalisa où binje.
  2. Vous avez besoin 2 gousses of d’ails.
  3. Vous avez besoin 100 cl of crème liquide.
  4. Préparer 400 g of fromage 🧀 râpé.
  5. Préparer 1 of peu de beurre 🧈 pour le plat.

The authentic gratin dauphinois never contains cheese. for optimum result when making it at home it is best cooked in a medium sized dish. A gratin dauphinois is a traditional French recipe. Basically, it comprises sliced potatoes and it is baked in milk or/and cream. You might also know this recipe by these names: pommes de terre dauphinoise Take a heavy-bottomed dish or an ovenproof gratin dish (a Le Creuset is ideal - the potatoes tend not to catch), and grease it will with some of the butter.

Gratin dauphinois pas à pas de recette

  1. Épluchez,lavez vos patates 🥔.
  2. Passez vos patates 🥔 à la mandoline faites des tranches assez fines.
  3. Beurrez un plat allant au four écrasé les gousses d’ails dessus, frotter l’ails sur toute la parois du plat..
  4. Étalez une première couche de patates 🥔 sel 🧂 poivre.
  5. Versez 25cl de crème entière, fromage râpée..
  6. Renouvelez les couches jusqu’à épuisement.
  7. Mettez au four chaud 180* (6-7) pendant 1h15.
  8. Merci d’avoir suivi cette recette je vous souhaite une bonne dégustation 😃.

Layer the potato slices in the dish, slightly overlapping each other, seasoning lightly with the salt and pepper, and sprinkling a liberal amount of cheese on each layer. Eplucher, laver et couper les pommes de terre en rondelles fines (NB : ne pas les laver APRES les avoir coupées, car l'amidon est nécessaire à une consistance correcte). Porter à ébullition dans une casserole le lait, l'ail, le sel, le poivre et la muscade puis y plonger les. Gratin dauphinois is a French dish of sliced potatoes baked in milk or cream, using the gratin technique, from the Dauphiné region in south-eastern France. There are many variants of the name of the dish, including pommes de terre dauphinoise, potatoes à la dauphinoise and gratin de pommes à la dauphinoise.

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